Samhällsvetenskapsprogrammet

Är du intresserad av dina egna och andra människors relationer, beteenden, tankar och känslor? Vill du förstå hur vi skapar samhällen, kulturer och identiteter?

Då är samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap på Kungsholmens västra gymnasium det rätta valet för dig. Här sätter vi dig och människan i centrum och lägger mycket fokus på psykologi. Vi studerar människans förmåga att påverka och hur vi påverkas av olika samhällsförhållanden och samhällsstrukturer.Vi samarbetar mellan flera ämnen för att din förståelse ska bli så djup och bred som möjligt kring de samhällsfrågor vi berör. För att du ska få tre lärorika och spännande år hos oss.

Inriktning beteendevetenskap

Ladda ner poängplan för samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning beteendevetenskap 2019-2020

Programfördjupning (300 poäng)

• Kriminologi, 100 poäng
  • Psykologi 2b, 50 poäng
  • Filosofi 2, 50 poäng
  • Ungdomskulturer, 100 poäng

Under dina år hos oss:

• fördjupar du dina kunskaper inom psykologi, kriminologi och ungdomskulturer,
  • du undersöker orsakerna till komplexa samhällsfenomen,
  • du lär dig att kritiskt granska information, hur man skriver vetenskapliga uppsatser, och hur du för fram din åsikt,
  • du studerar olika ledarskapsstilar och hur organisationer är uppbyggda.

Vi utvecklar samhällsprogrammet kontinuerligt och har många intressanta samarbeten och internationella utbyten. När du tagit studenten hos oss är du väl förberedd för studier på universitet och högskola.

Inriktning samhällsvetenskap med juridik

Ladda ner poängplan för samhällsvetenskapsprogrammet, inriktning samhällsvetenskap med juridik 2019-2020

Programfördjupning (300 poäng)

• Kriminologi, 100 poäng
  • Rätten och samhället, 100 poäng
  • Internationella relationer, 100 poäng

Är du intresserad av juridik och kriminologi? Har du intresse för internationell politik, samhällsvetenskap, mänskliga rättigheter och globala frågor? Då är samhällsprogrammet med juridik på Kungsholmens västra gymnasium det rätta valet för dig!

Du kanske har funderat på arbeten som:

• jurist,
  • polis,
  • journalist,
  • samhällsplanerare,
  • statsvetare,
  • lärare,
  • diplomat och har ett starkt juridiskt och politiskt intresse? Dina möjligheter efter studenten är många.

Programförklaring

Men innan dess vill vi ge dig tre lärorika och spännande år. Vi samarbetar mellan flera ämnen för att din förståelse ska bli så djup och bred som möjligt kring de samhällsfrågor vi berör. Du kommer fördjupa dig inom juridik och kriminologi. Du studerar lagar, regler och rättsfall inom juridik och teorier om brottslighet, dess orsaker och konsekvenser inom kriminologi. Vi samarbetar just nu med Vinge advokatbyrå och har många intressanta utbyten.

Vinge advokatbyrå (annan webbplats)

Vi är en certifierad FN-skola som avspeglas i vårt arbete och du kan även engagera dig i skolans egen FN-förening. Du kommer bland annat arbeta med mänskliga rättigheter, de globala målen och Ungdomsparlamentet. Du undersöker orsakerna till komplexa samhällsfenomen, du lär dig att kritiskt granska information, hur man skriver vetenskapliga uppsatser och hur du för fram din åsikt. När du tagit studenten hos oss är du väl förbered för studier på universitet och högskola.

FN skola - Svenska FN-förbundet (annan webbplats)

Ungdomsparlamentet (annan webbplats)

Josefin Qvarfordt, studie- och yrkesvägledare